tirsdag den 19. marts 2013

Genbrug Genbrug Genbrug

Det slog mig i bussen på vej til arbejde i dag, at en effektiv måde at reducere arbejdsmængde på, er at skabe løsninger, der kan genbruges. Det siger sig selv, at der er mest behov for genbrug på områder, der er mindre interessante, mens de kerne-interessante områder i mindre grad behøver udsættelse for genbrug.

Der er former for genbrug:

  • Direkte genbrug - samme situation, samme løsning
  • Analogt genbrug - lignende situationer, lignende løsninger
  • Værktøj - faciliterer en proces
Direkte genbrug

Når jeg taler om direkte genbrug, så er det for situationer, hvor jeg ved, der ikke sker noget nyt. Og jeg ved, at det ikke er områder, som har min interesse. 

Direkte genbrug kan være alt fra regninger på betalingsservice til faste processer til at løse bestemte dagligdags opgaver. Faste processer frigør mental energi. Det er også her, at uddelegering nemmest kan ske. Der er jo en proces, som jeg kan forklare andre.

Analogt genbrug

Vi gør det hele tiden ubevidst. Vi genbruger mønstre fra et område på et andet. Det, jeg taler om her, er at være bevidst om nogle mønstre kan genbruges på områder, der er mindre interessante. Med det specifikke formål at løse opgaven med mindst mulig energi. 

En konsekvens, som jeg må leve med, er, at løsningen måske ikke passer helt på problemet. Men det må jeg leve med - eller koncentrere mig om at finde en bedre løsning.

Værktøj

Værktøj er noget, som jeg bruger til at skabe succes. Faktisk er det lige det modsatte af, hvad jeg begyndte med. Det er at lave eller have noget, som kan genbruges til at gennemgå en proces, for at få større succes. Fordi den interesserer mig.

Nogle eksempler på værktøjer er: Hjulet (livshjul, karrierehjul, ...), Årshjulet (årets gang afbilledet på et hjul), Zoom ud øvelsen fra forleden dag (Zoom ud - og ind), osv.

Genbrug baserer sig på en skabelon og afhængig af det ønskede resultat har den forskellige former. 

Den mentale proces, som er genstand for genbrug, sparer kognitiv energi. Ikke fordi, der er en fast mængde at dele ud af, men der er bestemt et eller andet sted en øvre grænse for, hvor meget en person kan spekulere. Sparer energi er på plus-siden.

På den anden side, så er veldefinerede processer jo ikke fremmende for fornyelse og kreativ tænkning. Det kræver netop at man går ud af processen og tænker anderledes. Og i værste fald bliver hele ens adfærd styret af mere eller mindre velovervejede vaner. Jeg kalder det for hverdagsramt. På minus-siden er mindre kreativitet.

For at komme ud over det, så er det nødvendigt bare en gang imellem at overveje om det, man gør, nu også stadig bør være baseret på genbrug.

0 kommentar(er):

Skriv Og Udgiv Din E-bog Nu!

Bogen om at gå fra ide til at skrive og udgive en e-bog.
Køb bogen på: SAXO.com

4omugen

4omugen
Livsstilsdesign til dig og til mig.