tirsdag den 12. marts 2013

Jeg leder stadig efter mine fire timer


For efterhånden et par år siden eller mere læste jeg Tim Ferriss' bog "4 timers arbejdsuge". Og tænker stadig på, hvad kan jeg gøre for at nå det mål.

Det er ret tydeligt, at det ikke sker af sig selv. Det ser nærmest ud til, at vejen til en kort arbejdsuge er gennem en lang. Og det er vist ikke lige det, der er meningen med udtrykket:

Work Smarter - Not Harder!

Og det har fået mig til at tænke. Ikke helt ufarligt, men nogle gange skal det til. Specielt er jeg vendt tilbage til tanken om at handle ud fra en vision.

For nogle år siden var min kæreste og jeg ude at se på huse. Vi kiggede en del på tilfældige huse uden egentlig at kunne bestemme os for noget som helst. Indtil den dag, hvor vi satte os ned og spurgte os selv:

 Hvad er visionen?

Da vi først havde den på plads, så blev huskiggeriet meget mere konkret og målrettet. Vi var meget tætte på at købe et stort skrummel af et hus. Drevet af en vision om, hvad huset kunne bruges til. I dag vil jeg sige, at det var nok meget godt, vi ikke fik det. Vi er ikke de store DIY's - gør det selv'ere. Det ville have fungeret - man kan lære meget på Google.

I stedet har vi i dag et noget mindre hus, der er helt moderniseret. Det er valgt uden de store tanker om stedet. Det er valgt ud fra pragmatisk tankegang om, hvad vi har brug for og hvad vi kan lide. Mere er der sådan set ikke i det.

Men er det ikke lidt trist?

Vi har valgt bopæl ud fra pragmatiske kriterier og ikke ud fra en vision.
Det er ikke meningen, at vi skal flytte. Min pointe er en helt anden. Det pragmatiske har taget over på mange punkter. På de fleste punkter. Det er der, jeg tænker, der skal ske noget andet. At lade en vision drive værket vil give andre resultater. Resultater, der ikke bunder i rent pragmatiske hensyn.
Så hvad er visionen?

Det er ligesom her, det bliver svært. For hvad er en vision? Det er:

  • Et statement
  • En forventning
  • En fremtid
  • En afvisning
  • En stressfaktor

Et statement fordi det siger noget. Der er substans i udtrykket. For eksempel: Jeg vil skrive; jeg vil rejse; jeg vil spise ude. Det er et statement om, hvordan jeg vil leve mit liv.

En forventning fordi jeg ønsker mig det. Jeg kan lide at skrive. Jeg mener selv, at jeg er fornuftig til det. At rejse er fedt, det bryder med den pragmatiske dagligdag og vender op og ned på vante forestillinger. At spise ude er basalt set et udtryk for, at jeg er livsnyder og kan lide, at det er nemt.

En fremtid fordi jeg endnu ikke gør det. En vision er noget, man skal være på vej til. Og det er kun en fremtid, fordi jeg handler proaktivt i forhold til at skabe netop denne fremtid. Gør jeg ikke noget, så svarer det til en drøm. Drømme er det stof, visioner er skabt ud fra. Derfor er drømme gode. Forskellen mellem drømmen og visionen er, at der bare i et lille mål sker noget for at gøre visionen til fremtid.

En afvisning fordi der er nogle ting, som ikke er en del af visionen. De dele kan jeg aktivt søge at fjerne fra mit liv. På den ene eller anden måde. Der er sikkert også ting, jeg må give afkald på, for at gøre visionen til virkelighed. 

En stressfaktor fordi, jeg forpligter mig på at gøre noget andet end blot det rent pragmatiske. Jeg forpligter mig til at lave ting, der forandrer mig og min verden. Det er altid en smule utrygt at gå ud på det dybe vand. 

Nu blev jeg ret generel på de sidste punkter. Det handler jo om, jeg ved, der er nogle beslutninger, der er svære at træffe og som bliver meget sværere af at være offentliggjorte. 

Jeg ved jo godt, at fremtiden kommer af, at jeg sætter mig nogle konkrete mål, som f.eks. at skrive blog, indlæg, artikler og alt muligt andet godt hver eneste dag. Jeg ved også godt, at jeg må give afkald på at sidde i sofaen og fede den hver aften - for det er der, tiden til at gøre noget ved visionen findes. Og stressfaktoren er, at jeg nu har fortalt andre om, hvad der skal til. Nu er jeg committet på at gøre noget.

0 kommentar(er):

Skriv Og Udgiv Din E-bog Nu!

Bogen om at gå fra ide til at skrive og udgive en e-bog.
Køb bogen på: SAXO.com

4omugen

4omugen
Livsstilsdesign til dig og til mig.