tirsdag den 16. april 2013

Person, personlighed og tests

En effektiv måde at optimere sit liv på er at finde frem til de ting, man er god til, de måder, man typisk reagerer på og de situationer, man trives bedst med. Det tjener et godt formål. Nemlig at kende sine stærke og svage sider, så kan man begynde at bearbejde de svage sider på en måde og vedligeholde de stærke sider på andre måder.

Generelt har man et sæt strategier til at håndtere alle de situationer, man kommer ud for. Det er en samling, et regulært misk-mask af metoder til løsning af problemer. Ikke overraskende er det også sådan, at jo mere man arbejder med det, jo flere strategier har man til rådighed. Og jo bedre kan man også være til at håndtere vanskelige situationer.

Det almindelige, generelle beredskab - altså det vi kalder vaner - klarer mere end 99 % af alle situationer i hverdagen. Sådan køber man ind. Sådan undgår man alt for meget stress i kø på Vejlefjordbroen. Vi er alle fantastisk gode til at håndtere hverdagen.

Man vælger dog ikke bare strategier ud fra en eller anden overvejelse om det optimale. Man har dispositioner baseret på vores erfaringer, der slår mere eller mindre ud. Det er det, der skubber en i retning af bestemte strategier til at handle på bestemte måder.

Lidt groft sagt leder det mig hen til at sige. De stærke sider er bygget op omkring et sæt strategier, som man har succes med - oplevet succes, det behøver ikke være rigtigt. Og samtidig ekskluderende overfor strategier, som man har oplevet mindre succes med. Det er de svage sider, der kommer til udtryk her.

For at få noget ud af det, når vi vil optimere vores liv og lave livsstilsdesign, så er det godt at fokusere på stærke sider - hvor de nemme gevinster ("lavt-hængende frugter") kan opnås.

De svage sider 

De svage sider er der, hvor det virkeligt rykker.

Vi  kan styrke vores svage sider og udnytte et potentiale, som vi ellers ikke får øje på. Når man lever i hverdagen, så er tendensen til at bruge de stærke sider meget kraftig. Der er sjældent noget incitament for at vælge at gøre noget bøvlet, når der slagne vej ligger lige for.

Fokuserer man på de svage sider og vælger at gøre noget "bøvlet", så begynder man at forholde sig proaktivt til at gøre en forskel. Man kommer ud af komfortzonen. Ud hvor det gør lidt ondt at være.

Man får ved at udfordre sig selv flere strenge at spille på. Hvad der på sigt gør, at man kan håndtere udfordringer og hverdagen mere nuanceret og helt sikkert bedre.

En anden konsekvens, som vi kan drage af de svage sider, er at udnytte, der findes forskellige typer af personer. Vi kan vælge at omgive os med personer, der ikke er som os. De kan bidrage med noget, vi ikke selv har. Og vi kan gøre det samme for dem.

Personlighedstyper

I den kommende tid vil jeg gennemgå nogle forskellige måder at anskue personlighed og personlighedstype for at udforske, hvad de kan hjælpe os med, når vi skal blive bedre udgaver af os selv og dermed optimere vores liv.

Listen er i øjeblikket:

  • Enneagrammet
  • DISC
  • Myer-Briggs
  • Belbin
Hvis du synes, der skal noget på listen, så drop en linje i kommentarfeltet.

0 kommentar(er):

Skriv Og Udgiv Din E-bog Nu!

Bogen om at gå fra ide til at skrive og udgive en e-bog.
Køb bogen på: SAXO.com

4omugen

4omugen
Livsstilsdesign til dig og til mig.