søndag den 2. juni 2013

10.000 timers reglen, der gør alle til ekspert

Gennem de senere år har der været en tendens - som jeg selv er hoppet på -, at 10.000 timers arbejde sikrer succes indenfor et felt. I følge den artikel af Temple Gradin og Richard Panek, som jeg vil referere til her, er der en manglende parameter, nemlig talent.

Hvad er det, der adskiller Bill Gates fra alle de andre, der har siddet 10.000 timer foran skærmen og arbejdet med computeren. Det er noget med noget talent. Det er noget med noget flair for at tænke i de baner, der kræves for at kunne programmere godt. Og det er der, Gates startede som ung.

Warren Buffett, Berkshire Hathaway medstifter og CEO, har en lignende livshistorie. Han havde sin egen forretning allerede som ung. Da han var 18 kunne han - trods han kom fra ret små kår - købe sin egen gård. Han tænker helt naturligt i baner, der hjælper ham med at blive en uovertruffen investor. Og han lagde sine 10.000 timer i det (sikker dobbelt så mange, når man tænker på hans indstilling til due dilligence).

Pointen er, at timerne giver det ekspert viden, men at blive nummer 1 inden for dit felt, så skal der mere til. Og talent ser ud til at være den hemmelige ingrediens.

10.000 timers reglen bliver populariseret i Malcolm Gladwells Outliers, hvor han gør opmærksom på, at det kræver 10.000 timers struktureret og motiveret indsats for at blive virkelig god til noget. Dermed får vi faktisk en flammetrekant:


  • Struktureret indsats
  • Motiveret indsats
  • Talent for indsatsen

Med det mener jeg:

Det kræver en struktureret indsats at lære alle facetter af en problemstilling eller type af problemstillinger at kende. Det er Poolhajen, der lægger ballerne tilbage efter hvert stød, så han kan prøve igen på samme måde, indtil han kan lave stødet hver eneste gang!

Den motiverede indsats er forudsætningen for, at man får det gjort. Det er ikke nok at stå ved siden af poolbordet og kigge på ballerne med en øl i hånden. Man skal lægge energien 100 % i aktiviteten hver gang. Hver eneste time af alle 10.000 timer!

Og endelig kræver det talent for indsatsen. Det kræver en vis je ne sais quoi at gøre noget. Det skal lige som ligge til højrebenet at sparke til bolden. Det er den hemmelige ingrediens, fordi den er meget vanskelig at beskrive. Hvis programmering ikke havde sagt Bill Gates en dyt, så var han endt som så mange andre, der havde muligheden og ikke greb den. På samme måde, hvis Warren Buffett ikke havde evnerne til risikovurdering og til at opfatte muligheder, så var det nok ikke blevet til Berkshire Hathaway.


I 4 timers øjemed, hvad kan vi bruge det til?

Bagfra: Vi kan starte med at stille os spørgsmålet:
Hvad er altid faldet os let? Talentet, som vi slæber rundt på, må ligge et sted der i nærheden.

Dernæst:
Hvad er det, vi bliver ved med det halve af natten, når vi først er kommet i gang? Det er motivationen, vi finder her.

Slutteligt:
Hvad har vi allerede brugt utroligt meget tid på? Det finder vi erfaringen og øvelsen.

Sætter vi os ned og putter det i tre cirkler som nedenfor, så må vi kunne finde et mønster, der kan være med til at gøre vores 4 timer til virkelighed:Og målet er det, der ligger i midten. Det gælder både os, der vil optimere vores tid og alle andre, der vil have større succes med deres arbejde og karriere. Hvordan må du vente med at høre om til en anden god gang.

Du finder den originale artikel her: Your Genes Don't fit: Why 10,000 Hours of Practice Won’t Make You an Expert.

0 kommentar(er):

Skriv Og Udgiv Din E-bog Nu!

Bogen om at gå fra ide til at skrive og udgive en e-bog.
Køb bogen på: SAXO.com

4omugen

4omugen
Livsstilsdesign til dig og til mig.