torsdag den 2. april 2015

Skriv romanen på tid: svagheder og styrker

Konceptet med at skrive en roman på tid og med en vis længde har nogle styrker og svagheder.

Svagheder

En ting, der slår mig nu, er at det er nemmere at skrive en bog, der behandler personlige relationer, end det er at skrive en kriminalroman. Man kan lade personer udvikle sig over længere tid, hvis man når dertil, hvor man tror, man skal være.

En kriminalroman når et eller andet højdepunkt, når morderen er afsløret. Så er det svært at komme videre. Og det kan blive meget kunstigt eller fortænkt.

Der er med andre ord en genremæssig svaghed indbygget i konceptet.

Lidt research omkring konceptet afslører en fundamental svaghed ved størrelsen og længden af opgaven. Kommer du bare lidt for meget bagud, så opgiver du! Sådan er tendensen. Ovenikøbet sker det oftest i uge to, altså fra dag otte til fjorten.

Denne svaghed ligger tæt op ad en anden forudsætning for at skrive så meget. Du skal mestre automatskrift eller noget, der ligner. Det vil sige, du skal kunne sætte dig ned og skrive på bevidsthedsstrømmen. Læs noget af Virginia Woolf eller James Joyce. Skriver du på en anden måde, f.eks. har du brug for at smage på ordene, mens du skriver, så er jeg ikke sikker på, du kan nå at skrive så meget.

Styrker

Det er så absolut en styrke at have et konkret mål at styre efter. Det er meget enklere at motivere sig selv til at skrive, når der er noget, der venter. Jeg har f.eks. det svært med at sætte mig ned og vente på den guddommelige inspiration. Når jeg kalder på Musen, så spørger den: "Hvad vil du lave?" Har jeg ikke noget svar, så skrider Musen igen. Med et konkret mål, så har jeg et svar.

Socialt er det en enorm fordel at have et publiceret mål. Det giver plads til at udføre opgaven. Et konkret mål er mere acceptabelt at gøre noget ved end det er at sige: "Jeg sætter mig ind på kontoret i et par timer..." - Men det er sikkert bare mine livsvilkår, der taler.

En anden motivering er at publicere målet, så andre spørger til det. Det virker temmelig motiverende på mange mennesker, at ens sociale omgangskreds følger op på målet.

Det var lige de svagheder og styrker, der lige dukkede op.

0 kommentar(er):

Skriv Og Udgiv Din E-bog Nu!

Bogen om at gå fra ide til at skrive og udgive en e-bog.
Køb bogen på: SAXO.com

4omugen

4omugen
Livsstilsdesign til dig og til mig.